Spondiloza – bolezen vseh domačih živali in ljudi

amZdravje

spondiloza

Naslovna slika prikazuje obliko spondiloze – deformacijo hrbtenice na vretencih L2 in L3 z izrastki, imenovanimi osteofiti. S tem se je telo odzvalo na obrabljenost medvretenčih ploščic z namenom stabilizacije, kar imenujemo spondiloza.

Kaj je spondiloza?

Spondiloza je degenerativno obolenje, ki opisuje kostne izrastke na robu vretenc kjer mejijo na medvretenčne diske. Ker je degeneracijsko obolenje se simptomi pokažejo pri starejših psih. Neželene kostne izrastke imenujemo osteofiti, ki običajno zrastejo v predelu vretenc kjer spinalni živci izhajajo iz hrbtenjače. Ker osteofiti povzročajo pritisk na živčne korenine se te vzdražijo. To pomeni, da pride do vnetja, kar psu lahko povzroča bolečino. Osteofiti se navadno pojavljajo v predelih hrbtenice, ki je skozi življenje psa najbolj obremenjena in najbolj podvržena obrabi.

Kostni izrastki – osteofiti se pojavijo zato, ker se telo brani oz. se želi zaceliti – popraviti. Osteofiti začnejo rasti, ko pride do (občasnega) kontakta med vretencema, njihov cilj pa je, da povzročijo spojitev teh vretenc v eno. To se najpogosteje zgodi zato, ker se z leti medvretenčni diski stanjšajo, do te mere, da sosednja vretenca prideta v kontakt. Pri tanjšanju medvretenčne ploščice pride običajno tudi do poškodb fasetnih sklepov ter utesnjenosti hrbtenjače v hrbteničnem kanalu (stenoza).

Spondiloza ni nič nenavadnega
Pri ljudeh spondilozo obravnavajo kot običajni proces staranja, saj se po 45. letu bolj ali manj izrazi pri vseh ljudeh.

Kaj konkretno se dogaja?

Zaradi načina prehrane je medvretenčna ploščica precej ranljiva. Njena prehrana je namreč odvisna od potovanja molekul. Kadar je medvretenčna ploščica dolgo enako obremenjena, je njena prehrana slaba, zaradi česar nastopijo spremembe v njeni zgradbi. Predvsem se zmanjša njena sposobnost vezave vode (nabrekanja), zaradi česar se zmanjša njena višina.

Ker se medvretenčna ploščica stanjša, se zoži prostor med vretencema in vezi postanejo ohlapnejše, s tem pa postane hrbtenica v tem delu bolj nestabilna. Razvijejo se kostni izrastki, najprej na sprednjem delu telesa vretenc, nato na zadnjem delu in na malih sklepih, kjer lahko pritiskajo na živce, ki izhajajo iz hrbtenjače skozi odprtine med vretenci. Tem spremembam pravimo tudi degenerativne spremembe hrbtenice.

Simptomi

Kljub temu, da je spondiloza v večji ali manjši meri zagotovo prisotna, pri večini psov njenih simptomov niti ne opazimo. Najbolj značilen simptom je otrdelost v gibanju. Ker osteofiti omejujejo gibanje hrbtenice, je pes lahko videti bolj okorel in manj gibčen. Če osteofiti rastejo blizu živčne korenine, lahko pritiska na živec in s tem povzroča bolečino in/ali šepanje. V kolikor je obolenje boleče, je pes lahko občutljiv na pritisk v obolelem predelu hrbta.

Je spondiloza posebej značilna za določene pasme?

Spondiloza je posledica staranja organizma in kot taka prisotna pri vseh pasmah psov. Novejše raziskave kažejo, da se spondiloza pojavi pri vsakem psu, če le živi dovolj dolgo. Bolj kot s pasmami je izraženost simptomov povezana z velikostjo in težo psa. Torej večji in težji kot je pes, večja je možnost, da bomo to obolenje opazili.

Preprečevanje in soočanje s spondilozo

Ugotovili smo, da je spondiloza obolenje vseh starejših in s tem za njo ni zdravila niti je ne moremo preprečiti. Lahko pa ublažimo njene simptome in preventivno skrbimo za hrbtenico svojega psa. Nekaj najosnovnejših napotkov:

– pes mora biti v dovolj velikem pesjaku / kletki / boksu;
– če pes veliko časa preživi v avtu naj bo prevažanje psa le v prilagojenem boksu primerne velikosti (dovolj majhnem, da pes čim manj obremenjuje hrbtenice med vožnjo)
– izogibati se je potrebno prekomerni teži psa;
– izogibati se ponavaljajočim se obremenjujočim gibom (intenzivni treningi športov);
– odpraviti pretirano vlečenje na povodcu;
– prosto in sproščeno sprehajanje psa vsaj eno uro dnevno.

Psi uporabljeni v naši vzreji...
Vsi psi v naši psarni imajo redne sprehode, najmanj trikrat dnevno kar pomeni najmanj dve uri prostega gibanja, ki ne vključuje treningov. S tem se trudimo, da psi ohranjajo svojo psihofizično kondicijo, saj je to – tako kot pri ljudeh – ključnega pomena za dolgo in zdravo življenje.

Viri:
http://www.sinpets.com/F5/20150429spondylosis_deformans_dog_toapayohvets.htm
http://www.natego.si/si/spondiloza-osteoartritis-ali-osteoartroza-a40.shtml
http://vizita.si/clanek/leksikon/spondiloza.html
http://www.nasa-lekarna.si/clanki/clanek/varujmo-svojo-hrbtenico/
https://vcahospitals.com/know-your-pet/spondylosis-deformans-in-dogs
http://www.petmd.com/dog/conditions/musculoskeletal/c_multi_spondylosis_deformans