Zgodovina naše psarne - od začetkov do danes

Cveto Golob - ustanovitelj psarne Golobove, sem svojega prvega psa mešančka, z denarjem ki sem si ga prislužil sam, kupil že kot 13 letni deček. Ljubezen do psov in živali nasploh je iz leta v leto postajala močnejša in po prihodu iz odsluženega vojaškega roka sem sklenil, da si kupim psa - nemškega ovčarja Rolfa. Rečem lahko, da je bilo leto 1971 začetek moje kinološke poti.

Veselje in nepopisna volja, ki sem jo imel do ukvarjanja z Rolfom, sta bila prevelika, da bi ostal le pri tem (ljubiteljskem ukvarjanju s psi). Začel sem prebirati knjige in ostalo literaturo, ki je bila v tistem času pri nas nadvse skromna, pridobljeno teoretično znanje pa sem prenašal na ovčarja Rolfa. Kmalu sem v kinoloških krogih, v katerih sem se pričel gibati, spoznal tudi mojega idrijskega rojaka, pokojnega gospoda Janeza Klemenčiča, ki je takrat živel v Ljubljani in je bil, lahko rečemo »biblija« na področju šolanja psov. Intšruktacije, napotki in nasveti, ki sem jih pridobil pri njem, so bile neprecenljive.

Leta 1975 sem odšel v Nemčijo, matično deželo nemških ovčarjev in si kupil ovčarko Exi von Zwingergluck, hči nemškega prvaka Hera von Lauerhofa.   S to samičko sem prvo paritev opravil v Italiji s plemenjakom Rockerjem von Drilandom. Pot me je tako vodila naprej, k nakupu dobrih plemenk, hkrati pa sem se povsem preusmeril v paritve, opravljene v Nemčiji.
img061
Naši začetki, slika okoli 1978: Hute del Belpoggio, Exi von Zwingergluck in Alfa Golobova

Leta 1978 sem tako s psičko Alfo že iz lastne vzreje opravil prvo paritev v Nemčiji s plemenjakom Erosom von Hamsbachtalom. Da mi volje in truda pri tem ni manjkalo dokazuje tudi (za takratne čase izjemno) dolga pot, ki sem jo moral opraviti; kar 2500 km.

ziherl alfa
Na sliki zgoraj: G. Janez Ziherl in Alfa Golobova.

V tem času, leta 1979, sem tudi uradno registriral psarno pri FCI (Fédération Cynologique Internationale), poimenoval pa sem jo kar po svojem priimku in tako je nastala mednarodno priznana »Psarna Golobova«. V naslednjih 30 letih sem opravil preko 50 paritev v Nemčiji s skrbno izbranimi plemenjaki, ki so v svojih kategorijah dosegali najmanj ocene odlično in so bili tudi opredeljeni kot VA (Vorzüglich auslese) plemenjaki, kar pomeni, da so bili izmed odličnih izbrani res samo najboljši. Kot zanimivost naj omenim, da so bili lastniki naših psov tudi spoštovani ljudje, ki so v kinologiji pustili ogromen pečat, kot sta naprimer gospod Stane Koren z Rexom Golobovim in gospod Franček Šterman z Erom Golobovim. G. Šterman je z Erom v letih 1985 in 1986 postal državni prvak, leta 1985 tudi prvak Jugoslavije v delu, leta 1986 pa prvi republiški prvak v sledenju. Tudi sicer je nasploh veliko število inštruktorjev, sodnikov in kinoloških zanesenjakov ki so danes v Sloveniji, začelo prav z našimi psi.

Skozi vsa ta leta mi je ob strani stala tudi družina, ki me je podpirala. Skupaj smo se z našimi psi udeleževali razstav, največ t.i. specialk za nemške ovčarje tako doma kot v tujini (Slovenija, Hrvaška, Italija, Avstija, Nemčija). Dosežkov in nagrad v razredih od 1. do 3. mesta, ki smo jih pridobili skozi leta je preko 250, nekaj zame osebno najbolj pomembnih, iz katerih se prepozna in dokazuje celostna kvaliteta psarne oz. vzreje pa lahko navedem:

1. Najbolšja psarna, spacialna razstava NO, 8.5.1999, Škofja Loka
2. Najboljša psarna, specialna razstava NO, 1998, Novo Mesto
3. Najboljša psarna, specialna razstava NO, 1997, Škofja Loka
4. Najboljša psarna, specialna razstava NO, 1996, Škofja Loka
5. Najlepša vzrejna skupina, specialna razstava NO, 26.6.1994, Idrija
6. Najlepši pes razstave, specialna razstava NO, 30.4.1994, Ajdovščina
7. Najlepša vzrejna skupina, specialna razstava NO, 30.4.1994, Ajdovščina
8. Najlepši pes slovenske vzreje, specialna razstava NO, 28.5.1994, Ptuj
9. Najlepši pes razstave, mednarodna razstava psov vseh pasem, 1985, Ljubljana
10. Prvak razreda mladih, specialna razstava NO, 1978, Maribor

Med svojo več kot 40 letno zgodovino je »Psarna Golobova« zrasla v eno najvidnejših in najkvalitetnejših psarn v Sloveniji. Danes tradicjio v »Psarni Golobovi« aktivno nadaljujeva skupaj s sinom Blažem, ki se poleg vzreje ukvarja tudi s šolanjem naših psov za izpite in aktivno markira v KD Ljubljana. Tako se še naprej trudiva da združujeva pridobljeno strokovno znanje z ljubeznijo do psov, ki se še vedno kaže v prvovrstni lepoti, zdravju in odličnem karakterju pri nas vzrejenih nemških ovčarjev. 
ata2blazares
Biagio Negus 2017
V spodnji galeriji pa si lahko ogledate nekaj utrinkov, ki so nastali med našo skoraj pol stoletja dolgo skupno potjo s psi.