SPLOŠEN IZGLED

Nemški ovčar je srednje visok, rahlo iztegnjen, močan in mišičast pes, čvrstega telesa.

POMEMBNE MERE

Višina, merjena na vihru, znaša pri samcih od 60 do 65 cm in pri samicah od 55 do 60 cm. Dolžina trupa presega višino izmerjeno na vihru za priblizno 10-17%.

ZNAČAJ

Nemški ovčar mora biti uravnovešen, močnih živcev, samozavesten, popolnoma sproščen in (razen ko ga razdražimo) nenevaren, vendar pa pozoren in vodljiv. Nemški ovčar mora imeti dobro izrazen nagon po plenu, biti mora samozavesten in obremenljiv. Le pes s takšnim značajem je primeren kot pes spremljevalec, delovni pes, obrambni pes ali pa pes čuvaj.

GLAVA

Glava nemškega ovčarja ima obliko klina, njena velikost pa mora ustrezati telesni višini (približno 40% višine). Glava ne sme biti čokata ali preveč iztegnjena. Splošen izgled mora biti kompakten, med uhljema mora biti glava dovolj široka. Čelo mora biti, ko ga gledamo od spredaj ali pa s strani, rahlo zaobljeno in brez ali pa le z rahlo nakazano brazdo na sredini. Razmerje med zgornjim delom glave in obraznim delom znaša 50%-50%. Širina zgornjega dela glave mora ustrezati dolžini zgornjega dela glave. Zgornji del glave poteka od uhljev do konice gobca in se ob tem enakomerno tanjša ob poševno potekajočem, ne preveč izazitem čelniku, ter preide v klinasto oblikovan obrazni del glave. Zgornja in spodnja čeljust sta močno izraženi. Smrček mora biti črn.

Ugriz mora biti močan, zdrav in popoln (42 zob). Nemški ovčar ima škarjasti ugriz, kar pomeni, da se morajo sekalci pokriti kot škarje (sekalci na zgornji čeljusti škarjasto pokrijejo sekalce na spodnji čeljusti). Če je pes predsekav ali podsekav je to napaka, ravno tako ne sme pes imeti preveč prostora med posameznimi zobmi (pomanjkljiva postavitev zob). Čeljustne kosti morajo biti pravilno razvite in krepke, tako da se lahko zobje globoko ugnezdijo v čeljust.

Oči so srednje velike, mandljeve oblike, ležijo nekoliko poševno in ne smejo biti izbuljene. Barva oči mora biti čim temnejša. Svetle, srepe oči niso zaželjene, ker vplivajo na splošen izgled psa.

UHLJA

Nemški ovčar ima stoječa uhlja srednje velikosti, ki morata biti nošena pokončno in ravno (ne smeta biti potegnjena v stran). Uhlja sta na koncu koničasta in ušesna školjka je obrnjena naprej. Napaka je, če ima pes nepravilno nošena uhlja (nagnjena navznoter) ali viseča uhlja. V gibanju oz. ko pes stoji, ima lahko uhlja nagnjena nazaj. To se ne obravnava kot napaka.

VRAT

Vrat mora biti močan, mišičast in brez ohlapno viseče kože v predelu grla. Nagnjenost do trupa znaša (horizontalno) približno 45%.

TELO

Zgornja linija poteka od začetka vratu preko dolgega in visokega vihra in ravnega hrbta do rahlo padajočega križca brez vidnih prekinitev. Hrbet je zmerno dolg, čvrst, močan in ustrezno mišičast. Ledja so široka, kratka, močno oblikovana in mišičasta. Križec naj bi bil dolg in rahlo padajoč (priblizno 23° v odnosu do horizontale) in mora preiti v rep brez vidnih prekinitev zgornje linije.

OPRSJE

Oprsje mora biti ustrezno široko, podprsje dolgo in izrazeno. Globina prsi naj bi znašala priblizno 45% do 48% plečne višine oz. višine merjene na vihru.
Rebra naj bi bila zmerno izražena. Napaka je, če ima pes sodčkasta prsa ali ploska rebra.

REP

Rep sega najmanj do skočnih sklepov, vendar pa ne sme segati čez sredinosrednjega dela stopal. Na spodnjem delu je rep nekoliko močneje odlakan. Pes nosi rep rahlo padajoče, v gibanju in v stanju vzburjenosti, pa je rep nekoliko privzdignjen, vendar ne več kot do horizontalne linije. Operativne korekture repa so prepovedane.

PREDNJE NOGE

Prednje noge morajo biti ravne, ne glede na to s katere strani jih gledamo. Gledano od spredaj, pa mora pes stati popolnoma paralelno.
Plečnica in nadlahtnica sta enako dolgi in čvrsto pritrjeni na trup z močnim mišičjem. Kot med plečnico in nadlahtnico znaša v idealnih razmerah 90°, praviloma pa do 110°.

Pes ne sme izvračati komolcev niti pri stoji in niti v gibanju, ravno tako pa ne smeta biti komolca preveč priležna.Podlahtnici morata biti ravni in popolnoma paralelni, vidno mora biti močno mišičje. Dlančni predel mora biti dolg priblizno 1/3 podlahtnice in mora biti v odnosu do podlahtnice pod kotom 20° do 22°. Prevec nagnjen dlančni del (vec kot 22°) ali pa preveč strm dlančni del (manj kot 20°), vpliva na uporabnost psa (še posebej vzdržljivost).

Šape so zaobljene in čvrste, blazinice na šapah so trde, ne smejo pa biti krhke in izsušene. Kremplji so močni in temne barve.

ZADNJE NOGE

Postavitev zadnjih nog je rahlo nagnjena. Ko gledamo psa od zadaj, morata biti zadnji nogi paralelni. Stegnenica in golenica sta približno enako dolgi in tvorita kot približno 120°, stegna so močna in mišičasta.

Skočni sklepi so močno razviti in čvrsti, zadnji sredni del stopala stoji navpično pod skočnim sklepom.

Šape so zaobljene in čvrste. Blazinice na šapah so trde in temne barve, kremplji so močni, zaobljeni in temne barve.


HOJA/GIBANJE

Nemški ovčar je kasač. Prednje in zadnje noge morajo biti ustrezno dolge ter ustrezno okotene, tako da pri gibanju ne pride do bistvenih sprememb hrbtne linije ter da pes lahko zadnje noge potisne do trupa in iztegne prednje noge.

Vsaka težnja k preveč poudarjeni okotenosti zadnjih nog zmanjšuje čvrstost in vzdržljivost, ter tako neposredno vpliva na uporabnost psa. Korektna zgradba in okotenost omogočata obsežno in izdatno gibaje, pes daje vtis, da se brez napora premika. Gibanje nemškega ovčarja v kasu je enakomerno in mirno. Pes pri tem potisne glavo naprej in rahlo privzdigne rep, od konic uhljev preko tilnika in hrbta pa vse do konca repa poteka mehko napeta in nelomljena hrbtna linija.

KOŽA

Koža je (ohlapno) priležna in ne sme ustvarjati gub.

ODLAKLANOST

Pravilno odlakan nemški ovčar ima srednje dolgo, ravno in trdo dlako s poddlako. Dlaka mora biti čimbolj gosta in priležena. Na predelu glave, znotraj uhljev, na prednji strani nog, na šapah in prstih je dlaka krajsa, na vratu pa je dlaka nekoliko daljša in v tem predelu je pes tudi močneje odlakan. Na zadnjem delu nog se dlaka podaljša vse do skočnih sklepov, na notranji strani stegen se oblikujejo t.i. "hlače", ki so zmerno odlakane.

BARVA

Črna z rdečerjavimi, rjavimi, rumenimi do svetlosivimi ožigi.
Črna, siva z temnejsimi ožigi, črnim plaščem in črno masko.
Nevpadljive, majhne bele lise na prsih, kot tudi svetla barva dlake na notranjih straneh okončin so dovoljene, niso pa zaželene. Smrček mora biti pri vseh barvnih odtenkih dlake črn. Pomanjkljiva maska, svetle oz. srepe oči, svetle oz. bele lise na prsih in notranjih straneh okončin, svetle kremplje in rdečo konico repa se obravnava kot pomanjkljivo pigmentacijo. Poddlaka ima rahlo siv odtenek. Bela barva poddlake ni dovoljena.

TEŽA

Samci: Teža 30 kg do 40 kg

Samice: Teža 22 kg do 32 kg

 

lido golobov ed
Lido Golobov