Delovna in razstavna linija nemških ovčarjev – razlike in podobnosti

amO pasmi

nemški ovčar razstavni proti delovni

V naslovni sliki sem nekoliko kontroverzno med slikama predstavnikov obeh linij zapisal črki “Vs.”, kar bi lahko pomenilo, da bom liniji primerjal v smislu “katera je boljša”. Temu tokrat ni tako. Spoštovati je potrebno poglede in razmišljanja drugih, vse do meje, ko s tem ne škodujemo nedolžnim – v tem primeru psom in pasmi.

Ko pričnemo govoriti o razlikah med linijami, najprej pomislimo na razliko med delovno in razstavno linijo; v okvirih nemških delovnih linij pa (zopet v grobem) delimo še na zahodno in vzhodno (DDR) linijo. Ker pa se največkrat govori o delovni in razstavni liniji naj se na tem mestu posvetim le tema dvema linijama.

nemski ovcar furbo degli achei

Furbo degli Achei (razstavna linija)

Mnogokrat ljudje delovne nemške ovčarje imenujejo kot “sive” ali “sivce”, razstavne pa kot “lepotne”. Izraz “lepotna linija” etimološko ni pravilno poimenovanje, saj v Nemčiji razlikujejo med “Leistungslinie” in “Schaulinie”. Če skušamo zapisati kar se da objektivno, se liniji razlikujeta predvsem po primarnih vzrejnih ciljih. Čeprav bi si človek želel idealnega psa – tako genotipsko, kot tudi fenotipsko – pa s selektivno vzrejo in poudarjanjem določenih lastnosti seveda (četudi nehote) izkoreninimo neke druge, morda komu pomembnejše lastnosti pasme. Če zapišemo zelo v grobem bi lahko zapisali, da je primarni vzrejni cilj razstavne linije vzrediti čim bolj standardu podobnega psa. Tako se paritvene samce in samice razstavne linije primarno izbira in ocenjuje na podlagi anatomske in barvne ustreznosti standardu – preizkusi značaja so sekundarnega pomena. Kljub temu pa mora delovne zasnove pokazati tudi vsak predstavnik razstavne linije, saj samci za vzrejo potrebujejo delovni izpit. Prav tako velja poudariti, da je obvezni del vsake glavne vzrejne razstave Bundessiegerzuchtschau (BSZS) preizkus poguma za pse in psice z delovnim izpitom.

nemski ovcar bosco von der hagenmühle

Bosco von der Hagenmühle (delovna linija)

Če prav tako zapišemo v grobem, kot smo to storili za razstavno linijo, naj zapišem, da so primarni vzrejni cilj delovne linije izražene delovne lastnosti, ki so potrebne za določena dela, preizkusi pa izhajajo iz športa IPO ali reševanja. Pes naj bi bil dovolj stabilen, da bi zbrano sledil človeškim stopinjam vsaj 600 korakov, bil dovolj zvest in nagonsko močan, da sledi vodniku na poslušnosti ter dovolj zamozavesten in dominanten, da opravi preizkuse obrambe – in vse to na najvišjih nivojih, konkurenčno ali presežno vsem ostalim pasmam. Ker se vzreja usmerja v to delovne lastnosti, je zato približevanje izgleda standardu v svetu delovnih nemških ovčarjev marginalnega pomena. Kljub temu pa ima svoj pomen, saj mora biti nemški ovčar še vedno – ne glede na to iz katere linije prijaha – tipičen predstavnik svoje pasme in v okvirih FCI standarda.

Bolle Ja Na Ka nemški ovčar

Bolle Ja Na Ka (delovna linija)

Kot smo lahko iz zgornjih zapisov razbrali sta liniji lahko anatomsko in karakterno precej različni, najbolj opazna pa je seveda razlika v barvi in splošni podobi. Razstavno linijo skoraj izključno zasledimo v značilni rdeče-črni barvni kombinaciji, kot je denimo Furbo degli Achei s fotografije zgoraj, na drugi strani pa delovna linija tvori že kar pravo barvno paleto – od čisto črne, do črne z majhnimi ožigi na spodnjih delih tac in črnih z svetlimi tacami (bi-color) (Bolle Ja Na Ka na sliki na levi), klasične sive, pa vse do izjemno temno sive obarvanosti (Bosco von der Hagenmühle z zgornje slike).

Ne-poznavalsko oko ti dve liniji velikokrat ne povezuje v isto pasmo. Kljub temu sta obe liniji ista pasma, ocenjuje se ju po istem standardu, za vzrejo morajo biti izpolnjeni enaki pogoji. Kljub vsemu pa vladajo (kot vsepovsod drugje) tudi “vojne” in zbadanja med zagovorniki različnih linij. Vsak ima svoj “prav” in temu v bližnji prihodnosti ni videti konca.

V psarni “von der Drachenkehle” smo se specializirali za vzrejo delovne linije nemškega ovčarja. Več o naših psih lahko preberete na tej povezavi.