Degenerativna mielopatija (DM) pri nemškem ovčarju

amZdravje

Naslovna slika prikazuje preprez hrbtenjače pri zdravemu psu (desno) in pri psu z degenerativno mielopatijo (levo). Pomanjkanje oziroma zmanjšanje območja tkiva (označeno z modro) prikazuje izgubo normalnega živčnega tkiva, preko katerega se pošiljajo “signali” iz možganov do okončin.

Kaj je degenerativna mielopatija?

Degenerativna mielopatija (DM) je počasi napredujoča, nevrodegenerativna bolezen hrbtenjače, ki je prisotna pri večini pasem psov iz česar lahko sklepamo, da je bolezen prisotna že iz časov, ko so se pasme še oblikovale. Bolezen opazimo navadno precej pozno, saj se prvi znaki navzven kažejo po osmem letu starosti, lahko pa celo kasneje. Prvi klinični znaki vključujejo nekoordinirano gibanje (ataksijo) in zategnjenost mišic zadnjih okončin (spastična pareza).

Simptomi, ki jih opazimo:
– izguba koordiniranega mišičnega gibanja (ataksija)
– oslabelost v zadnjem delu telesa
– splošna mišična oslabelost
– mišična hipertonija s pretiranimi refleksi kit v področju medenice in zadnjih udov
– tetraplegija
– neješčost
– nezmožnost lajanja

DM je huda in neozdravljiva bolzen. Psi običajno zaradi te bolezni postanejo paraplegiki in zato se mnogi lastniki odločijo za evtanazijo obolelega psa. V kolikor takega psa še ne evtanaziramo, bolezen napreduje do te mere da pride do paralize sprednjih okončin (tetraplegiki), splošne atrofije mišic in motenj požiranja, kar pogosto privede do zadušitve.

Pojavnost

Degenerativna mielopatija se ne pojavlja le pri nemških ovčarjih, pač pa je prisotna pri različnih pasmah. Pojavlja se lahko v obliki enega od dveh genotipov:

Pes je prenašalec (N/DM) (carrier): Ima eno kopijo normalnega alela in eno kopijo mutiranega alela. Prenašalci ne kažejo znakov in simptomov bolezni, vendar bolezen prenašajo na potomce.

Pes je okužen/prizadet (DM/DM) (affected): Ima dve kopiji mutiranega alela. Obstaja velika verjetnost, da se bodo v prihodnosti pokazali klinični znaki bolezni, ki smo jih opisali zgoraj. Pes je seveda hkrati tudi prenašalec.

Obstaja tudi tretja možnost:

Pes je zdrav (N/N) (clear): Ima dve kopiji normalnega alela. Pes je zdrav in tako brez simptomov ter bolezni ne prenaša.

Prenašanje na potomce

Kako se to izkaže v praksi? Kako lahko kupec pasjega mladiča ve, da ni v nevarnosti, da bi njegov mladič bil okužen z denegenrativno mielopatijo?

Spodnja tabela prikazuje v kolikšnem odstotku se bolezen pojavlja oz. deduje, če so starši “affected”, “carrer” ali “clear”.

degenerativna mielopatija dedovanje

Kako to preprečujemo v naši psarni?

Degenerativno mielopatijo je preprosto ugotoviti kadarkoli v življenju psa s preprostim in poceni DNK testom. Prepričani smo, da je zdravje psov/mladičevdolžnost vseh vzrediteljev. Tega se v naši psarni močno zavedamo in tudi delujemo v tej smeri.

Psi uporabljeni v naši vzreji...
Vsaka naša psica in vsak plemenjak, ki ga izberemo za paritev z našo psico, so testirani za DM, v vzrejo pa vključujemo le psice in pse, ki imajo rezultate DM N/N (= zdravi). Tako je lahko vsak nov lastnik našega mladiča prepričan, da njegov pes ne bo podlegel posledicam degenerativne mielopatije.

Viri:
http://klinikadnk.com/si/750/storitve/dnk-testi-za-pse/dnk-testi-dednih-lastnosti/degenerativna-mielopatija/degenerativna-mielopatija—ve%C4%8D.html
http://simonzivabernik.wixsite.com/deutscherjagdterrier/degenerativna-mielopatija-dm
http://www.hovawart-klub.si/zdravje-degenerativna-mielopatija-dm